Hoe onderhoud je tuinmeubelen?

Je bent natuurlijk helemaal blij met je prachtige buitenmeubelen. En dat moet ook zo blijven. Onderhoud van tuinmeubelen is niet moeilijk. Je moet alleen wel weten wat je het beste kan doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je Callisto Outdoor tuinmeubelen. De beste tips over het onderhoud van je tuinmeubels hebben wij daarom op een rijtje gezet! Tuin- en buitenmeubelen bestaan vaak uit meerdere materiaalsoorten. Onderhoudsadviezen over de verschillende materiaalsoorten, vind je hieronder.

Wat is teakhout?

Omdat deze houtsoort (afkomstig van de tectona grandis boom) veel natuurlijke oliën en rubber bevat, zorgt dit er voor dat teakhout meer natuurlijke weerbestendige eigenschappen heeft, dan bijna elke andere houtsoort. Daarom maken wij uitsluitend gebruik van teakhout binnen de collectie van Callisto Outdoor.

Het teakhout dat wij gebruiken, is altijd voorzien van een FSC en/of PEFC certificaat.
Dergelijke certificaten geven aan, dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.

Door weersinvloeden zal teakhout lichtgrijs van kleur worden, en naarmate van tijd, steeds donkerder worden en groene aanslag gaan bevatten. Dit is een natuurlijk proces en karakteristiek voor teakhout.
Onbehandeld teakhout is goudbruin van kleur en heeft een mooie nerf. Wanneer de houtsoort wordt blootgesteld aan zon en regen, verkleurt de buitenste laag en door temperatuurschommelingen, zullen er ook haarscheurtjes ontstaan. Hout blijft een natuurlijk product dat “leeft”. De scheurtjes in het hout, doen niks af aan de kwaliteit van het product.Kleurverschil in de verschillende planken tijdens het vergrijzen of verweren van een teakhouten product, is ook niet te voorkomen.

Hoe onderhoud je teakhouten meubelen?
 1. Reinig het teakhouten product grondig om vuil en stof te verwijderen.

 2. Wacht tot de natuurlijke oliën in het teakhout naar het oppervlak zijn gekomen voordat u het behandelt. Dit duurt meestal enkele weken tot een paar maanden.

 3. Behandel het teakhouten product met een van de volgende opties:

  a. Teakolie:

  • Breng hoogwaardige teakolie gelijkmatig aan op het hout met een kwast of doek.
  • Laat de olie enkele minuten intrekken en veeg overtollige olie weg met een schone doek.
  • Herhaal indien nodig.
  • Teakolie voedt het hout en biedt bescherming tegen vocht en UV-stralen.
  • Herolie de tafel twee tot vier keer per jaar, afhankelijk van de blootstelling aan de weersinvloeden.

  b. Teakbeschermer:

  • Gebruik een teakbeschermer in plaats van teakolie voor een beschermende laag.
  • Volg de instructies op de verpakking voor het aanbrengen en opnieuw aanbrengen.
  • Een teakbeschermer vormt een beschermende barrière zonder de natuurlijke uitstraling te veranderen.
 4. Regelmatig onderhoud is essentieel:

  • Veeg gemorste vloeistoffen direct weg.
  • Gebruik onderzetters of hittebestendige matten voor warme voorwerpen.
  • Vermijd schurende reinigingsmiddelen en harde borstels.
  • Controleer regelmatig op beschadigingen en repareer indien nodig.
  • Herhaal de behandeling met teakolie of teakbeschermer indien nodig

 

Om de teak producten in goede conditie te houden, raden wij aan om deze minimaal 1x per jaar te behandelen met een teak cleaner. Deze cleaner doodt algen en schimmels binnen het teakhout.
Nadat het hout weer schoon is, raden wij aan om het hout goed te laten drogen, om vervolgens met een teakolie of een teak protector een transparante laag op het hout aan te brengen. Hoe vaker je dit proces herhaalt, hoe beter je teakhouten meubelen zullen blijven.

Let op: Teakolie voedt het hout en geeft een warme uitstraling. Teak protector biedt een beschermende laag zonder de uitstraling te veranderen. Kies daarom de optie die past bij uw voorkeuren en behoeften

Wat is Aluminium?

Aluminium is een metaalsoort die veel wordt gebruikt binnen onze collectie tuinmeubelen.
Niet bij alle producten is het aluminium direct zichtbaar, omdat bij sommige artikelen, slechts het frame van aluminium gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan wicker lounge sets of lounge set met textiel oppervlak en aluminium binnenwerk.

Doordat aluminium licht van gewicht is, sterk is, en niet door zal roesten, wordt het veel toegepast in onze collectie.
Artikelen zijn hierdoor makkelijk te verplaatsen en ook erg onderhoudsvriendelijk.
De aluminium frames worden altijd voorzien van een poedercoating, om zodoende een extra deklaag op het aluminium aan te brengen die een goede UV- en weersbestendigheid aan het product geeft.

Hoe onderhoud je aluminium?

Aluminium is zoals gezegd onderhoudsvriendelijk, en makkelijk schoon te houden door simpelweg met een sopje van warm water en groene zeep te behandelen.

Wat is Rope?

Rope-gebruik in tuinmeubelen zien we steeds meer in de tuinmeubelbranche. In verschillende soorten en maten wordt dit materiaal veelvuldig toegepast, vaak als vervanger voor het wicker dat alom bekend is. 

Rope geeft een tuinmeubel een stoere en eigentijdse uitstraling. Doordat rope in veel verschillende kleuren en maten beschikbaar is, zijn de mogelijkheden eindeloos. Met verschillende knoop- en vlechttechnieken, kunnen de mooiste variaties worden gecreëerd. Veel van de rope soorten, worden gemaakt van olefin vezels. Olefin is een zeer duurzaam materiaal met een hoge UV-werende werking. UV-straling zal hierdoor nauwelijks voor kleurverschil zorgen.

Het materiaal is tot wel 10x recyclebaar en doordat het vanuit de vezels wordt gekleurd, heeft het materiaal een hoge kleurechtheid. 

Hoe onderhoud je rope?

Rope neemt niet of nauwelijks vocht op, dus na een regenbui of schoonmaakbeurt, is je artikel snel weer in gebruik te nemen. Het materiaal is eenvoudig schoon te houden met een sopje van lauwwarm water en groene zeep.Rope is dus niet alleen een gebruiksvriendelijke, maar ook nog eens een verantwoorde keuze!

Wat is High Pressure Laminate (HPL)?

HPL is een afkorting voor High Pressure Laminate en wordt in de volksmond ook wel Trespa genoemd.

Dit materiaal is uitermate weersbestendig en krasbestendig. Niet voor niets zien we dit materiaal steeds meer terug in de vorm van tafelbladen van tuintafels. Door heel veel dunne laagjes kunststof op elkaar te stapelen en onder hoge druk op elkaar te persen, ontstaat er een massieve kunststof laag die oersterk is, HPL.

Hoe onderhoud je High Pressure Laminate (HPL)?

Net zoals andere kunststof artikelen, is dit materiaal makkelijk in onderhoud en door middel van een sopje met groene zeep, eenvoudig schoon te houden.

Om tegen UV-straling nog beter beschermd te zijn, is jaarlijks behandelen met een HPL-beschermer voldoende.

Wat is Outdoor Textiel?

Met outdoor textiel bedoelen wij onze stoffen waarmee wij de lounge kussens en andere kussens hebben bekleed. Comfort en gemak staan daarbij voorop. Wanneer je denkt aan deze 2 termen dan is vanzelfsprekend dat de kussens weerbestendig moeten zijn, en lekker moeten zitten.

Om te voldoen aan deze 2 eisen, is zorgvuldig gezocht naar goede kwaliteit vulling van de kussens, maar zeker ook naar het textiel dat wordt gebruikt voor de kussenhoezen. Voor de hoezen wordt daarom nagenoeg altijd gebruik gemaakt van Olefin stoffen.

Olefin is een zeer duurzaam materiaal met een hoge UV-werende werking. UV-straling zal hierdoor nauwelijks voor kleurverschil zorgen.Het materiaal is tot wel 10x recyclebaar en doordat het vanuit de vezels wordt gekleurd, heeft het materiaal een hoge kleurechtheid.

Een ander voordeel van Olefin stoffen, is dat het vanuit de vezel al waterafstotend is.

Hierdoor neemt het weinig vocht en vuiligheid op. Alle kussenhoezen zijn te wassen op 30 graden en na het wassen bij voorkeur op de lijn drogen. Niet op hoge temperatuur strijken of in de droger doen! Door veelvuldig wassen, zal de stof sneller slijten, net zoals een goede jeans ook dunner wordt wanneer deze vaak wordt gewassen.

Hoe onderhoud je Outdoor Textiel

Ons advies is daarom om de stof met een lauwwarm sopje en zachte spons, af te doen wanneer er vuiligheid op is gekomen. (handwas)Op deze manier houd je het langst plezier van je outdoor textiel.

Textileen is een polyester doek met open structuur.

Water kan hierdoor makkelijk door het doek heen lopen en door de stugge ronde draden in combinatie met de eigenschappen van polyester, neemt dit materiaal weinig tot geen vocht en vuiligheid op. Dit maakt een tuinmeubel met textileen, erg onderhoudsvriendelijk.Het materiaal droogt snel en is daarnaast ook kleur- en vormvast.

Afdoen met een vochtige doek is vaak al voldoende om het textileen schoon te krijgen.Mocht dit niet afdoende zijn, dan kan een lauwwarm sopje met groene zeep de oplossing bieden!

Wat is Textileen?

Textileen is een polyester doek met open structuur.

Water kan hierdoor makkelijk door het doek heen lopen en door de stugge ronde draden in combinatie met de eigenschappen van polyester, neemt dit materiaal weinig tot geen vocht en vuiligheid op. Dit maakt een tuinmeubel met textileen, erg onderhoudsvriendelijk.Het materiaal droogt snel en is daarnaast ook kleur- en vormvast.

Hoe onderhoud je Textileen?

Afdoen met een vochtige doek is vaak al voldoende om het textileen schoon te krijgen.Mocht dit niet afdoende zijn, dan kan een lauwwarm sopje met groene zeep de oplossing bieden

Klantenservice
Catalogus